Mazouttank Verwijderen Lummen: stappenplan en tips

Heeft u een mazouttank in uw woning of bedrijfspand in Lummen die u wilt verwijderen? Dit artikel biedt u een uitgebreide gids met alle informatie die u nodig heeft, inclusief prijzen, het stappenplan en handige tips. Of uw tank nu bovengronds, ondergronds, van staal of kunststof is, en of deze nog in gebruik is of niet, wij helpen u bij het maken van de juiste keuze voor uw situatie.

We bespreken niet alleen de redenen waarom u uw mazouttank zou moeten verwijderen, maar ook de wettelijke verplichtingen, de verschillende verwijderingstechnieken en de gemiddelde kosten. Daarnaast geven we u tips voor het kiezen van een erkend bedrijf en informatie over mogelijke subsidies.

mazouttank verwijderen lummen

Waarom uw mazouttank verwijderen in Lummen?

Er zijn verschillende redenen om uw mazouttank in Lummen te verwijderen:

 • Overstap naar een duurzame energiebron: Steeds meer mensen kiezen voor milieuvriendelijkere alternatieven, zoals warmtepompen of zonne-energie. Het verwijderen van uw mazouttank is een belangrijke stap in de verduurzaming van uw woning.
 • Verkoop van uw woning: Een oude of ongebruikte mazouttank kan de verkoop van uw woning bemoeilijken. Potentiële kopers kunnen terughoudend zijn vanwege de mogelijke risico’s en kosten die gepaard gaan met een oude tank.
 • Ruimtebesparing: Een mazouttank neemt kostbare ruimte in beslag in uw kelder of tuin. Door de tank te verwijderen, creëert u extra ruimte voor andere doeleinden.
 • Veiligheid en milieu: Oude mazouttanks kunnen gaan lekken, wat schadelijk is voor het milieu en uw gezondheid. Door uw tank te verwijderen, voorkomt u deze risico’s.

Hoe verloopt het verwijderen van een mazouttank?

Het verwijderen van een mazouttank is een complexe klus die altijd door een erkend bedrijf moet worden uitgevoerd. De stappen zijn in grote lijnen als volgt:

 1. Leegpompen van de mazouttank: De resterende mazout wordt uit de tank gepompt en afgevoerd naar een erkende verwerkingsinstallatie.
 2. Reiniging van de tank: De binnenkant van de tank wordt grondig gereinigd om alle mazoutresten te verwijderen.
 3. Neutralisatie (indien nodig): Als de tank verontreinigd is met bijvoorbeeld asbest, wordt deze geneutraliseerd om eventuele gevaren te elimineren.
 4. Demontage en afvoer: De mazouttank wordt gedemonteerd en afgevoerd naar een erkend afvalverwerkingsinstallatie.
 5. Opvullen van de put (optioneel): Als de mazouttank in een put staat, kan deze worden opgevuld met zand of een ander inert materiaal.
 6. Attest van buitengebruikstelling: U ontvangt een officieel attest dat bevestigt dat uw tank correct is verwijderd en buiten gebruik is gesteld.

Mazouttank verwijderen: prijsindicaties in Lummen

De kosten voor het verwijderen van een mazouttank in Lummen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en locatie van de tank (bovengronds of ondergronds), de inhoud, eventuele bodemverontreiniging en de gekozen methode (verwijdering of neutralisatie).

Verwijderen bovengrondse tank lummen

Hieronder vindt u een indicatie van de kosten per onderdeel:

Onderdeel Prijsindicatie Opmerkingen
Leegpompen en reinigen €200 – €500 Afhankelijk van de grootte van de tank en de hoeveelheid resterende stookolie.
Bodemonderzoek €300 – €1.000 Alleen nodig bij vermoeden van bodemverontreiniging.
Verwijderen bovengrondse tank €300 – €800 Afhankelijk van de grootte en het materiaal van de tank.
Verwijderen ondergrondse tank €800 – €3.000 Afhankelijk van de grootte, de locatie en de bereikbaarheid van de tank.
Neutraliseren van de tank €400 – €1.200 Een goedkoper alternatief voor verwijdering, waarbij de tank wordt gevuld met inert materiaal.
Afvoeren van de tank €100 – €300 Afhankelijk van de grootte en het gewicht van de tank.
Administratieve kosten €50 – €150 Kosten voor het opmaken van het reinigingsattest en andere administratieve formaliteiten.

Tips voor het kiezen van een bedrijf voor het verwijderen van uw mazouttank in Lummen:

 • Erkend bedrijf: Kies voor een erkend bedrijf dat gespecialiseerd is in het verwijderen van mazouttanks en beschikt over de nodige certificeringen.
 • Ervaring: Controleer of het bedrijf voldoende ervaring heeft met het verwijderen van mazouttanks, vooral als uw tank zich op een moeilijke locatie bevindt of speciale aandacht vereist.
 • Verzekering: Zorg ervoor dat het bedrijf een aansprakelijkheidsverzekering heeft voor eventuele schade tijdens de werkzaamheden.
 • Transparantie: Kies een bedrijf dat transparant is over de kosten en de procedure. Vraag om een gedetailleerde offerte waarin alle kosten duidelijk worden vermeld.
 • Referenties: Vraag naar referenties van eerdere klanten om een idee te krijgen van de kwaliteit van de dienstverlening.

Wetgeving rondom mazouttanks in Vlaanderen:

In Vlaanderen gelden specifieke regels voor het verwijderen van mazouttanks. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om een asbestattest te laten opstellen als uw tank ouder is dan 1991. Informeer u goed over de geldende wetgeving om ervoor te zorgen dat uw tankverwijdering volgens de regels verloopt.

Nuttige informatie

 • Erkende bedrijven: Zorg ervoor dat u een erkend bedrijf inschakelt voor het verwijderen van uw mazouttank. Erkende bedrijven beschikken over de nodige expertise en vergunningen om dit op een veilige en milieuvriendelijke manier te doen.
 • Subsidies: In sommige gemeenten in Maasmechelen kunt u een subsidie aanvragen voor het verwijderen van uw mazouttank. Informeer bij uw gemeente naar de voorwaarden en mogelijkheden.
 • Asbestcontrole: Indien uw woning gebouwd is voor 2001, is het verplicht om een asbestcontrole te laten uitvoeren voordat de mazouttank kan worden verwijderd.

Conclusie:

Het verwijderen van een mazouttank in Lummen is een belangrijke stap naar een duurzamere woning en een schoner milieu. Door te kiezen voor een erkend bedrijf, u goed te informeren over de kosten en procedures, en de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen, kunt u dit proces veilig en vlot laten verlopen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat gebeurt er met de mazout uit mijn tank?

De mazout wordt afgevoerd naar een erkende verwerker waar het op een veilige manier wordt verbrand of gerecycleerd.

Hoe lang duurt het om mijn mazouttank te verwijderen?

De duur van de verwijdering hangt af van de grootte en de locatie van de tank. In de meeste gevallen kan de tank in één dag worden verwijderd.

Kan ik aanwezig zijn tijdens de verwijdering van mijn mazouttank?

Ja, dat mag zeker. U bent zelfs welkom om de werkzaamheden te volgen.

In welke steden in Limburg verwijderen jullie mazouttanks?

Optitank verwijdert mazouttanks in alle steden en gemeenten van Limburg. We zijn dus actief in onder andere:

 • Genk: As, Genk Centrum, Termien, Kattenbos, Waterschei, …
 • Hasselt: Hasselt Centrum, Alken, Bolderberg, Kiewit, Kermt, …
 • Sint-Truiden: Sint-Truiden Centrum, Brustem, Velroux, Wilderen, Zepperen, …
 • Lommel: Lommel Centrum, Balen, Neerpelt, Kaulille, Lommel-Kolonie, …
 • Maasmechelen: Maasmechelen Centrum, Leopoldsburg, Neeroeteren, Elen, …
 • Tongeren: Tongeren Centrum, ’s Herenelderen, Vreren, Rutten, Berg, …
 • Bree: Bree Centrum, Gerdingen, Opitter, Baexem, Budingen, …

Naast deze steden, zijn we ook actief in kleinere dorpen en gemeenten. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen om te vragen of we ook in uw gemeente mazouttanks verwijderen.