Mazoutketel vervangen door gasketel: Prijzen en premies

Overweeg je om je oude mazoutketel vaarwel te zeggen en over te schakelen op een gasketel? Een slimme zet, want gas is een stuk milieuvriendelijker én kan je op termijn heel wat geld besparen. Maar waar begin je? En wat komt er allemaal bij kijken? Geen paniek, we helpen je stap voor stap door het proces.

Mazoutketel vervangen door gasketel

Waarom kiezen voor een gasketel?

 • Milieuvriendelijker: Gas is een fossiele brandstof, maar stoot minder CO2 uit dan stookolie. Bovendien zijn er ook steeds meer duurzame alternatieven beschikbaar, zoals groen gas.
 • Hogere efficiëntie: Moderne gascondensatieketels halen een hoog rendement, waardoor je minder energie verbruikt en je energiefactuur daalt.
 • Onderhoudsvriendelijk: Gasketels vereisen minder onderhoud dan mazoutketels.
 • Ruimtebesparend: Je hebt geen stookolietank meer nodig, wat ruimte vrijmaakt in je huis.
Mazoutketel vervangen door gasketel
Mazoutketel vervangen door gasketel

Stappenplan: Mazoutketel vervangen door gasketel

 1. Aansluiting op het gasnet: Controleer eerst of je woning al is aangesloten op het aardgasnet. Zo niet, dan moet je een aanvraag doen bij de netbeheerder (bijvoorbeeld Fluvius). Hou er rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn.
 2. Verwijderen mazouttank: Als je overstapt op een gasketel, moet je mazouttank binnen 3 jaar worden verwijderd. Dit moet gebeuren door een erkend bedrijf.
 3. Keuze van de gasketel: Er zijn verschillende soorten gasketels beschikbaar, zoals soloketels (enkel voor verwarming) en combiketels (voor verwarming én warm water). Laat je adviseren door een installateur om de juiste keuze te maken voor jouw woning.
 4. Installatie gasketel: Laat de gasketel installeren door een erkend installateur. Zij zorgen ervoor dat de installatie veilig en volgens de regels gebeurt.

Mazoutketel vervangen door gasketel: wat is de prijs ?

Overweegt u om uw oude mazoutketel te vervangen door een nieuwe, energiezuinige gasketel? Dan is het belangrijk om u goed te informeren over de kosten. De prijs van een gasketelvervanging hangt af van verschillende factoren, maar u kunt gemiddeld rekenen op een totaalbedrag tussen €2.500 en €4.500, inclusief btw en installatie.

Type gasketel Vermogen Prijs
Condensatiegasketel 15 kW €2.500 – €3.500
Condensatiegasketel 20 kW €2.800 – €4.000
Condensatiegasketel 30 kW €3.200 – €4.500
HR-gasketel 15 kW €1.800 – €2.800
HR-gasketel 20 kW €2.000 – €3.000
HR-gasketel 30 kW €2.400 – €3.500

prijs Mazoutketel vervangen door gasketel

 • Aansluiting op het gasnet: De kosten hiervoor variëren afhankelijk van de afstand tot het gasnet en de werken die nodig zijn.
 • Verwijderen mazouttank: Reken op een paar honderd euro voor het reinigen en verwijderen van de mazouttank.
 • Aanschaf en installatie gasketel: De prijs van een gasketel hangt af van het type en de capaciteit. De installatiekosten zijn afhankelijk van de complexiteit van de installatie.

Mazoutketel vervangen door gasketel prijs

Vergeet de extra kosten niet!

Naast de gasketel zelf, zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden:

 • Verwijderen van de mazoutketel: Dit kost gemiddeld tussen €500 en €750.
 • Verwijderen of saneren van de mazouttank: Afhankelijk van de grootte en locatie van de tank kan dit tussen €500 en €2.500 kosten.
 • Aansluiting op het gasnetwerk: Als je nog geen gasaansluiting hebt, moet je die laten aanleggen. De prijs hiervoor hangt af van de afstand tot het gasnet en de werken die nodig zijn, maar reken op minstens €1.500.

Premies en subsidies

Er zijn verschillende premies en subsidies beschikbaar voor het vervangen van je mazoutketel door een gasketel. Denk bijvoorbeeld aan de Mijn VerbouwPremie en de Totaalrenovatiebonus. Informeer bij de overheid of een energieconsulent naar de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen (FAQ):

 • Is een gasketel echt milieuvriendelijker dan een mazoutketel?
  Ja, een gasketel stoot minder CO2 uit dan een mazoutketel.
 • Kan ik mijn oude mazoutketel zelf verwijderen?
  Nee, het verwijderen van een mazouttank moet gebeuren door een erkend bedrijf.
 • Hoe lang duurt het om een gasketel te installeren?
  Dit hangt af van de complexiteit van de installatie, maar meestal duurt het 1 à 2 dagen.
 • Moet ik mijn gasketel jaarlijks laten onderhouden?
  Ja, een jaarlijks onderhoud is verplicht voor de veiligheid en de goede werking van je gasketel.

Conclusie

Je mazoutketel vervangen door een gasketel is een goede stap naar een duurzamere en energiezuinigere woning. Hoewel er kosten aan verbonden zijn, kun je rekenen op financiële ondersteuning en lagere energiefacturen op lange termijn. Laat je goed informeren en kies voor een oplossing die past bij jouw situatie en budget.