Mazouttank Keuring Bij Verkoop huis: Wettelijke Verplichtingen En Nuttige Tips

Verkoopt u uw woning met een mazouttank? Dan is er een belangrijke stap die u niet mag vergeten: de mazouttank keuring. In dit artikel bespreken we de wettelijke verplichtingen rondom mazouttank keuringen bij verkoop, en geven we u nuttige tips om het proces soepel te laten verlopen.

stookolietank Keuring Bij Verkoop

Waarom is een Mazouttankkeuring Belangrijk bij de Verkoop van een Huis?

Bij de verkoop van een woning is het belangrijk om aan te tonen dat alle onderdelen van het huis, inclusief de mazouttank, voldoen aan de wettelijke voorschriften. De keuring van een mazouttank is cruciaal om verschillende redenen:

  • Wettelijke Verplichting: In veel regio’s is het verplicht om een mazouttank te laten keuren voordat deze wordt overgedragen aan een nieuwe eigenaar. Deze keuring moet voldoen aan de lokale milieuregels en veiligheidsnormen.
  • Milieuveiligheid: Een goedgekeurde mazouttank voorkomt milieuschade door lekkage. Lekkages kunnen leiden tot verontreiniging van de bodem en het grondwater, wat ernstige milieuproblemen kan veroorzaken.
  • Vertrouwen van Kopers: Een geldige keuring biedt potentiële kopers zekerheid dat de mazouttank veilig is en in goede staat verkeert. Dit kan een positief effect hebben op de verkoop van uw huis.

mazouttank keuren verkoop huis

Wettelijke Verplichtingen: Weet Wat U Moet Doen

In België is het wettelijk verplicht om een mazouttank te laten keuren bij verkoop van uw woning. Dit geldt voor zowel bovengrondse als ondergrondse mazouttanks. De keuring mag niet ouder zijn dan 2 maanden op het moment van de ondertekening van de verkoopakte.

De keuring dient uitgevoerd te worden door een erkende keuringsinstantie. U kunt een lijst van erkende keuringsinstanties vinden op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu: https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/verwarming-koeling-en-ventilatie/stookolietank/stookolietank-bij-verkoop-van-een-woning

Gemiddelde Kosten voor de Keuring van een Mazouttank

De kosten voor het laten keuren van een mazouttank variëren afhankelijk van het type tank, de capaciteit, en de locatie van de tank (boven- of ondergronds). Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde prijzen voor verschillende soorten keuringen:

Soort Keuring Gemiddelde Prijs
Keuring bovengrondse mazouttank €85 – €145
Keuring ondergrondse mazouttank €95 – €195
Periodieke herkeuring €100 – €150
Bodemonderzoek bij lekkage €500 – €1.500
Sluiten of saneren van mazouttank €750 – €2.500

De kosten voor de keuring zijn voor rekening van de verkoper. De gemiddelde prijs ligt tussen €95 en €160 (inclusief btw), afhankelijk van het type tank, de locatie en het keuringsbedrijf.

Het stappenplan van Mazouttank Keuren

Het keuren van een mazouttank is een proces dat uit meerdere stappen bestaat. Hier is een overzicht van wat u kunt verwachten:

1. Voorbereiding op de Keuring

Voordat de keuring plaatsvindt, moeten bepaalde voorbereidingen worden getroffen om ervoor te zorgen dat de tank goed toegankelijk is en klaar is voor inspectie.

  • Schoonmaken van de Tank: Zorg ervoor dat de tank schoon is en vrij van sludge of andere residuen die de inspectie kunnen belemmeren.
  • Toegang tot de Tank: Zorg voor goede toegang tot de tank, vooral bij ondergrondse tanks, zodat de keuringsdeskundige deze gemakkelijk kan bereiken.

2. Visuele Inspectie

Tijdens de visuele inspectie controleert de keuringsdeskundige de fysieke toestand van de mazouttank, inclusief de leidingen, aansluitingen, en de algemene staat van de tank.

  • Controle van Roest en Corrosie: De keuringsdeskundige zal de tank inspecteren op tekenen van roest en corrosie, wat kan wijzen op slijtage of lekkage.
  • Beoordeling van Aansluitingen: Alle aansluitingen en leidingen worden gecontroleerd op lekken of beschadigingen.

3. Dichtheidstest

Na de visuele inspectie wordt een dichtheidstest uitgevoerd om te controleren of de tank en de leidingen volledig lekvrij zijn.

  • Dichtheidscontrole: De tank wordt onder druk gezet om te controleren op mogelijke lekken. Dit is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat de tank geen olie verliest.
  • Test van de Leidingen: Ook de leidingen worden onder druk getest om er zeker van te zijn dat er geen lekkages zijn.

4. Opstellen van het Keuringsrapport

Na de keuring stelt de deskundige een keuringsrapport op waarin de resultaten van de inspectie worden vermeld. Dit rapport is essentieel voor de verkoop van uw woning.

  • Keuringsrapport: Het rapport bevat details over de staat van de tank, eventuele reparaties die nodig zijn, en de conclusie of de tank voldoet aan de wettelijke eisen.
  • Overhandiging aan Koper: Dit rapport moet worden overhandigd aan de nieuwe eigenaar bij de verkoop van de woning.

bovengrondse mazouttank keuren verkoop huis

Wat te Doen bij een Afgekeurde Mazouttank?

Als uw mazouttank tijdens de keuring wordt afgekeurd, zijn er verschillende stappen die u moet nemen:

  • Reparaties Uitvoeren: Eventuele problemen die tijdens de keuring aan het licht zijn gekomen, moeten worden gerepareerd door een erkende vakman.
  • Herkeuring: Na de reparaties moet een herkeuring worden uitgevoerd om te bevestigen dat de tank nu wel voldoet aan de normen.
  • Saneren of Verwijderen: In sommige gevallen kan het nodig zijn om de tank te saneren of volledig te verwijderen, vooral als deze niet langer voldoet aan de veiligheidseisen.

Nuttige Tips Voor Een Vlotte Keuring

  • Plan de keuring op tijd: Wacht niet tot het laatste moment, want het kan enkele weken duren voordat u een afspraak kunt maken met een keuringsinstantie.
  • Vraag offertes op bij verschillende keuringsbedrijven: Zo kunt u de beste prijs vinden.
  • Zorg dat de mazouttank toegankelijk is voor de keuringsinstantie: Verwijder eventuele obstakels en zorg voor voldoende verlichting.
  • Verzamel de nodige documenten: U heeft de mazouttankfactuur en het keuringsattest van de vorige keuring nodig.
  • Vraag naar extra diensten: Sommige keuringsbedrijven bieden extra diensten aan, zoals lekdetectie of een dichtheidstest.

ondergrondse mazouttank keuren verkoop huis

De Keuring: Wat Wordt Er Gecontroleerd?

Tijdens de keuring controleert de keuringsinstantie de volgende punten:

  • De staat van de tank: De tank mag geen scheuren, gaten of andere defecten vertonen.
  • De lekdichtheid van de tank: De tank mag niet lekken.
  • De vloeistofstand in de tank: De vloeistofstand mag niet te hoog of te laag zijn.
  • De ventilatie van de tankruimte: De tankruimte moet voldoende geventileerd zijn.
  • De aanwezigheid van de nodige veiligheidsvoorzieningen: Er moet een brandblusser en een overloopbeveiliging aanwezig zijn.

Attest Stookolietank bij Verkoop

Een attest stookolietank bevat onder andere de volgende informatie:

  • Identiteitsgegevens van de eigenaar.
  • Adres van de woning.
  • Technische gegevens van de tank (type, inhoud, plaatsing).
  • Datum van de keuring.
  • Resultaten van de keuring (in orde of niet in orde).
  • Aanbevelingen voor herstellingen (indien nodig).
  • Handtekening en stempel van de keurder.

De Keuringsresultaten: Wat Betekent Dit Voor U?

Na afloop van de keuring ontvangt u een keuringsattest. Dit attest is een bewijs dat de mazouttank aan de wettelijke eisen voldoet. U moet dit attest bij de notaris overleggen bij de ondertekening van de verkoopakte.

Als de keuring niet in orde is, moet u de nodige herstellingen uitvoeren. De keuringsinstantie zal u een lijst met gebreken geven die u moet verhelpen of de mazouttank laten verwijderen. U kunt de herstellingen zelf uitvoeren of u kunt een erkende installateur inschakelen.

Conclusie: Zorgeloos Verkoopen Met Een Goedgekeurde Mazouttank

Door de mazouttank keuring tijdig te laten uitvoeren, voorkomt u vertraging bij de verkoop van uw woning. Bovendien zorgt u ermee voor dat uw woning veilig is voor de nieuwe bewoners. We hopen dat deze informatie nuttig was!

Lees ook:

Mazouttank Verwijderen Bij Verkoop Verplicht ? Stappenplan En Nuttige Tips