Mazouttankkeuring: Verhuurder of Huurder, Wie Draagt de Verantwoordelijkheid?

Een mazouttank in een huurwoning roept vaak vragen op over verantwoordelijkheden. Wie moet de tank laten keuren: de verhuurder of de huurder? En wie betaalt de kosten? In dit artikel scheppen we duidelijkheid over de regels omtrent mazouttankkeuringen in huurwoningen.

Mazouttankkeuring Verhuurder of Huurder

Wettelijk Kader

Volgens de Vlaamse regelgeving is de verhuurder verantwoordelijk voor het laten keuren van een nieuwe mazouttank vóór de ingebruikname. Dit geldt voor zowel bovengrondse als ondergrondse tanks. De verhuurder ontvangt een keuringsattest, waarvan een kopie aan de huurder moet worden bezorgd.

Voor bestaande mazouttanks ligt de verantwoordelijkheid voor de periodieke keuring bij de huurder. Dit betekent dat de huurder ervoor moet zorgen dat de tank tijdig wordt gekeurd volgens de wettelijke termijnen.

Uitzonderingen

Het is mogelijk dat de verantwoordelijkheden voor de keuring anders zijn vastgelegd in het huurcontract. Het is daarom belangrijk om het huurcontract goed te controleren. Als er niets specifieks is opgenomen over de mazouttank, gelden de standaardregels zoals hierboven beschreven.

Kosten

De partij die verantwoordelijk is voor de keuring, is in principe ook verantwoordelijk voor de kosten ervan. Dit betekent dat de verhuurder de kosten betaalt voor de keuring van een nieuwe tank, terwijl de huurder de kosten betaalt voor de periodieke keuring van een bestaande tank.

Wat als de Verhuurder de Keuring niet Laat Uitvoeren?

Het niet laten uitvoeren van een verplichte keuring is een milieumisdrijf. De huurder kan de verhuurder hier schriftelijk (bij voorkeur aangetekend) op wijzen. Als de verhuurder niet reageert, kan de huurder de keuring zelf laten uitvoeren en de kosten verhalen op de verhuurder.

Wat als de Huurder de Keuring niet Laat Uitvoeren?

Als de huurder de periodieke keuring niet laat uitvoeren, kan dit leiden tot problemen bij de eindafrekening van de huur. De verhuurder kan de kosten van de keuring inhouden op de waarborg. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot ontbinding van het huurcontract.

Conclusie

De verantwoordelijkheid voor de keuring van een mazouttank in een huurwoning ligt in principe bij de eigenaar (verhuurder) voor nieuwe tanks en bij de huurder voor bestaande tanks. Het is belangrijk om het huurcontract te controleren op eventuele afwijkende afspraken. Als er geen afspraken zijn gemaakt, gelden de standaardregels. Zowel verhuurder als huurder hebben er belang bij dat de mazouttank regelmatig wordt gekeurd om de veiligheid van de woning te waarborgen en het milieu te beschermen.